SEO: wat uitleg
In een optimale situatie is reeds met SEO rekening gehouden bij de eerste stappen om uw website te maken, Zelfs bij het plannen ervan: welk CMS zal gebruikt worden, welke structuur geven we aan de website, etc.Afhankelijk van voor welke en hoeveel zoekwoorden u uw website wil optimaliseren, kunnen hier belangrijke beslissingen genomen worden. De HTML (en het CMS) wordt dan zo aangemaakt of gewijzigd dat uw content door Google gevonden en geïndexeerd wordt, en uw site of afzonderlijke pagina's zo hoog mogelijk scoren in de zoekresultaten. SEO beïnvloedt dan elke stap van het aanmaken van uw website, en houdt daarbij ook niet op: ook bij het plaatsen van nieuwe content blijft het belangrijk met zoekmachineoptimalisatie rekening te houden. Afhankelijk van de gemeten resultaten (het houdt geen steek uw website te optimaliseren zonder daarvan de resultaten te kunnen meten) is het ook belangrijk de website, de content, soms zelfs de lay-out, bij te sturen waar nodig. Uw concurrenten doen dit immers ook, en zouden zo uw fel gegeerde plaats in de zoekresultaten kunnen innemen door hun strategie aan te passen.
Bestaat de website reeds, en is niet in elke stap rekening gehouden met SEO, dan kan dat achteraf natuurlijk altijd aangepast worden. Vaak is dit een veel duurdere aangelegenheid dan het van bij het begin incalculeren van de noden van de zoekmachine, omdat met bestaande structuren en eventuele gewoontes van uw bezoekers rekening gehouden moet worden. Maar uiteraard vallen veel websites in deze categorie. Ideaal hier zou een complete remake zijn van uw site, maar zelfs kleine wijzigingen kunnen al een groot effect ressorteren op Google of andere websites.
Klassiek is het verhaal van websites die volledig in Flash of nog met frames zijn opgebouwd: hoewel Google tegenwoordig samenwerkt met Adobe om de Flashcontent leesbaar te maken, zijn noch Flash, noch frames ideaal voor Google. Zelfs een website waarvan de lay-out opgebouwd is met tabellen is niet optimaal. Ook de nieuwe techniek om met AJAX een groot deel van de content, of zin sommige gevallen zelfs bijna de hele site, op te bouwen, zijn heel mooi en vergroten het gebruikersgemak in veel gevallen, maar zijn niet ideaal om de site hogerop te krijgen in Google. Er bestaan ook hier technieken om de site toch indexeerbaar te maken voor de zoekmachines, (AJAX crawling bv) maar zelfs dat blijft lapwerk: eerst creëer je een probleem om het dan op te lossen. Beter is het probleem gewoon te voorkomen natuurlijk.
Uiteraard kan Flash gebruikt worden om uw website op te fleuren, mogen tabellen gebruikt worden om verkoopscijfers of openingsuren weer te geven, en kunnen frames hun nut bewijzen om bijvoorbeeld met iframes content te tonen die niet op uw eigen site staat en dus als dusdanig ook niet geïndexeerd dient te worden. En AJAX kan perfect ingezet worden om uitgebreide hoeveelheden data die niet echt de voor SEO-doeleinden meest waardevolle content van uw site beïnvloeden te tonen. Denk maar aan Twitterberichten, gebruikerscommentaren, ...
Maar die vier technieken gebruiken om heel uw site op te bouwen of stijl te geven is uit den boze.
Doch ook in die situaties niet getreurd: als u op dit ogenblik niet het budget vrij kan maken, geen ruimte hebt voor grote herstructureringen, kan in veel gevallen met externe optimalisatie (de linkpopulariteit), met zelfs kleine wijzigingen in HTML en eventueel het herschrijven of licht aanpassen van de content al veel bereikt worden.
Op August 13, 2013