Terug

Zal ik na m'n opleiding voldonede kennis hebben om als professioneel webdesigner aan de slag te gaan?

Nick Verhaeghe

Ik ben onlangs gestart met de opleiding webdesigner in syntra west.

Ik ben volledig van nul gestart  maar de richting spreekt me enorm aan en zou dit graag na m'n 2 jarige opleiding als beroep uitoefenen.

M'n vraag was of ik na deze opleiding voldoende kennis ging hebben om aan de slag te kunnen als webdesigner.

 

dit is de url van de beschrijving van m'n opleiding: http://www.syntrawest.be/opleidingen/grafisch_en_audiovisueel/mediaberoepen/webdesigner___avondopleiding.html

 

Indien jullie van de mening zijn ik niet genoeg kennis zal hebben na deze opleiding, dan gelieve te laten weten wat ik beter nog bijstudeer, eventueel thuisstudie.

 

Bedankt voor uw tijd,

 

mvg.


3 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Bij webdesign komen heel veel facetten kijken. Daarom ook dat meeste kwalitatieve bureaus ofwel meerdere mensen in dienst hebben, met elk hun specifieke kwaliteiten. Ofwel iemand met enorm veel ervaring.

Zo heb je (in grote lijnen):

- Layout desigers:
Personen die de layout van de site opmaken in photoshop of een dergelijk programma, met oog op het transformeren naar een HTML & CSS website

- HTML & CSS experts:
Personen die het opgegeven design perfect een naadloos omzetten naar CSS en HTML zodat het kan gebruikt worden als website

- PHP/ASP experts:
Voor functionaliteit buiten basis weergave van statische tekst, heb je iemand nodig die kennis heeft van een server-side taal. Dit om extra features toe te voegen zoals: degelijke url herschrijving, contactformulieren, gebruiker registraties, nieuwsbrief inschrijvingen, content management systemen, en ga zo maar door

- Javascript (Jquery/Prototype.js) :
Vandaag de dag is het voor een kwalitatieve site niet voldoende om één enkele statische pagina te tonen na het laden van een site. Vaak is het nodig dat er tussentijdse AJAX requests gebeuren, gebruik van mooie foto galerijen, lazy loading van pagina's met veel content, en ga zo maar door.

-Databank experts (MYSQL, SQL)
Voor de iets grotere websites, is het essentieel dat de databank van de website performant, en goed in elkaar zit. Hiervoor is een professioneel oog, consistentie, en normalisatie vereist. Het is belangrijk dat iemand dit punt goed onder de knie heeft, zodat klanten geen problemen ondervinden wanneer hun site begint te groeien.

- SEO experts (Search engine optimisation)
Om een site te doen slagen nadat hij online is geplaatst, is het ook van enorm belang dat de structuur van de website aansluit met alle SEO guidlines. (Url herschrijvingen, gebruik van correcte headers, meta beschrijvingen, sitemaps, individuele pagina's, en ga zo maar door) Het is belangrijk dat iedereen binnen het bedrijf zich bewust is van deze vereisten, en daar naartoe werkt.

Buiten al deze zaken zijn er nog 2 aparte functies die essentieel zijn voor een kwalitatieve service:

Klant onderhoud/communicatie:
Het is essentieel dat je leert hoe je een concept en eindresultaat kan overbrengen aan de klant alvorens het project is gestart. Op deze manier zijn er geen verwarring of problemen achteraf. Bij het bouwen van websites heb je snel het probleem dat de klant iets anders verwachte dan wat wordt aangeleverd. Daarom is het zo belangrijk dat je de kunt van concepten en offertes opstellen volledig onder de knie hebt.

Klant prospectie:
Huidige klanten onderhouden heb je natuurlijk niets aan, als je geen nieuwe klanten kan aantrekken. Daarom is het van belang om een kennis te hebben van marketing en verkoop. Zonder degelijke klanten, kan je bedrijf ook geen succes worden.

Let op, sommige klanten zijn specifiek op zoek naar jonge startende ondernemers die voor hun een website kunnen bouwen die enorm onder de prijs ligt. Zij zijn erop gefocussed om het onderste uit de kan te halen, met allerlei argumenten die voor een startende ondernemer misschien geloofwaardig overkomen, maar volkomen nonsense zijn. Het is belangrijk dat je jezelf opbouwt tot een hoog genoege standaard zodat je recht in je schoenen kan staan om deze klanten af te wijzen. Het is nutteloos om steeds onder de prijs te werken, enkel om aan klanten te geraken. Dit kan leiden tot frustratie, oververmoeidheid en depressie als gevolg. 

 

Wanneer u dus door een bepaalde studie enkel kennis heeft van bijvoorbeeld HTML en CSS, is dit, in mijn mening, niet voldoende om uw toekomstige klanten een kwalitatief product te bezorgen.

Wat ik zou aanraden is om zo snel mogelijk, ofwel zo, ofwel in bijberoep sites te beginnen maken. Voor je hobbyclub, familie, etc. En dat je voor elk nieuw project je uitdaagt om iets nieuw te leren.

Nadat je 10 a 15 sites succesvol teneinde hebt gebracht, met elke keer een opbouw in complexiteit, kan je beginnen overwegen om zelfstandig te worden.

Wanneer zelstandig worden niet je doel is, is het nog altijd van enorm belang dat je een portfolio uitbouwt waarmee ja kan tonen wat je kan.

Wij hebben ons nog nooit gebaseerd op de gevolgde studies van een designer of programmeur. Alles zit in het portfolio dat ze kunnen voorleggen. Sommige hebben jaren en jaren gestudeerd, en weten alles van de nieuwste nieuwtjes ivm website, maar hebben nog nooit een volledige professionele website succesvol afgewerkt. Spijtig genoeg heb je aan zulke mensen weinig.

Hopelijk heb ik hiermee op jouw vraag geantwoord. Voel je na deze uitleg zeker niet gedemotiveerd. Als webdesign echt een passie is, zal je al deze facetten met de jaren leren. Ga er gewoon niet te vroeg vanuit dat je de kunst onder de knie hebt. Want het is wel degelijk een kunst, en niets iets dat je computer voor jouw kan doen.

Vriendelijke groeten, en het allerbeste succes naar de toekomst!

 


Antwoord van Nick Verhaeghe

Enorm bedankt voor dit uitgebreid antwoord.

 

 Ik ben nu bezig met zelfstudie van html5 en css en in m'n opleiding als webdesigner zie ik op dit moment de grafische kant (cs6).

Als ik het goed begrijp kan ik niet alles doen want dan ben ik in niets goed. dus zal ik een poging wagen om binnen een paar maand php te studeren.

 

Maar het zal me waarschijnlijk wel allemaal duidelijker worden waar m'n grootste interesse naartoe gaat.

 

Nog eens bedankt voor dit antwoord, het heeft me zeker niet gedemotiveerd maar gaf me een klaardere blik op de webdesigners wereld.

 

m.v.g. 


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Mijn plezier! Het is zeker mogelijk om alles goed onder de knie te krijgen hoor. Als het je passie is om volwaardige sites te maken, dan ga je sowieso aangetrokken worden door de delen van website waar je nog niet zo goed in bent. Op die manier heb ik het ook geleerd. Het einddoel in ogen hebben, en bestuderen wat je er nog niet van kan.

Er is ook zeker niets mis met je toe te leggen op enkel de grafische kant, en het codeer werk aan iemand anders over te laten. Een beetje PHP kennis gaat nooit verloren zijn, al is het enkel om de communicatie tussen jouw en jouw programmeur vlotter te doen verlopen.

Nogmaals veel succes, en laat gerust weten mocht je nog vragen hebben. 

Vriendelijke groeten!